Η φλεγμονή είναι μέρος της αντίδρασης του ανοσοποιητικού. Χωρίς αυτή δεν μπορούμε να γιατρευτούμε. Ωστόσο, όταν είναι εκτός ελέγχου μπορεί να βλάψει τον οργανισμό.

 Τροφές υψηλές σε σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή. Προκαλούν υπερδραστηριότητα στο ανοσοποιητικό σύστημα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στις αρθρώσεις, κούραση και βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία, δήλωσε ο Scott Zashin, του University of Texas Southwestern Medical Center. 


Όταν η φλεγμονή είναι εκτός ελέγχου, όπως στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί να βλαφθεί ο οργανισμός.


Τροφές που είναι το πιο πιθανό να προκαλέσουν φλεγμονή στον οργανισμό μας:

 Trans λιπαρά
 

Είναι σώφρον να κοιτάτε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων για υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια και να τα αφήσετε στο ράφι. Τα τρανς λιπαρά μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή, προκαλώντας βλάβες στα κύτταρα που βρίσκονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, σύμφωνα με την γνωστή κλινική Mayo.

 Ζάχαρη

 Αν τα τρανς λιπαρά είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι προκαλούν προβλήματα, τότε η νέα μεγάλη απειλή για τον οργανισμό μας έρχεται από την ζάχαρη, επειδή "κρύβεται" σε ολοένα και περισσότερες τροφές στην καθημερινότητά μας. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να σημάνει "συναγερμό" στο σώμα και να φέρει υπερδραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο θα παράγει πολλές κυοτοκίνες.
 

Λευκό ψωμί

 Το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά διασπώνται γρήγορα σε ζάχαρη, και αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή. Σε μια έρευνα του 2010, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα δημητριακά οδήγησε σε μεγαλύτερη συγκέντρωση ενός ορισμένου δείκτη φλεγμονής στο αίμα, ενώ μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε προϊόντα ολικής άλεσης οδήγησε σε χαμηλότερη συγκέντρωση από δύο διαφορετικούς δείκτες φλεγμονής.

 Κορεσμένα ζωικά λιπαρά

 
 Τα ζωικά λιπαρά (πχ χάμπουργκερ) έχουν συνδεθεί με τη φλεγμονή σε πολλές διαφορετικές έρευνες. Σε μία από αυτές οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υπερβολική κατανάλωση ζωικών λιπαρών αλλάζει σε τέτοιο βαθμό την ισορροπία στα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, ώστε μπορεί να προκαλέσει μια ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε φλεγμονή και βλάβη των ιστών.
 

Τα κορεσμένα λιπαρά περιέχουν επίσης μια ένωση που την χρησιμοποιεί το σώμα για να δημιουργήσει φλεγμονή με φυσικό τρόπο και ονομάζεται αραχιδονικό οξύ. Μία διατροφή που είναι χαμηλή σε αυτή την ουσία έχει αντι-φλεγμονώδεις επιδράσεις και έχει αποδειχτεί ότι βελτιώνει τα συμπτώματα σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

 Να θυμάστε ότι ο οργανισμός μας χρειάζεται κάποια κορεσμένα λιπαρά. Απλά φροντίστε να τα καταναλώνετε με μέτρο.

 Αλκοόλ

 Το αλκοόλ είναι φυσικό να ερεθίζει τον οργανισμό σας, αλλά δεν θα πρέπει να προκαλέσει διαρκή προβλήματα αν δεν το παρακάνετε. Σε αντίθετη περίπτωση, τα βακτήρια μπορούν πιο εύκολα να περάσουν μέσα από την εσωτερική επένδυση του εντέρου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ερεθισμός και φλεγμονή.
 

Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

 Ο μέσος άνθρωπος παίρνει περισσότερα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μέσω της διατροφής από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά αυτή η ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή.

 Γάλα

 Ενώ η μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί πράγματι να σας προφυλάξει από τη φλεγμονή, το πλήρες γάλα περιέχει μεγάλες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πρόβλημα για τον οργανισμό σας. Η πλειοψηφία των ενηλίκων έχει δυσκολία στην πέψη του γάλακτος, έτσι ώστε αν το παρακάνετε θα μπορούσατε να προκαλέσετε μια φλεγμονώδη αντίδραση.


Άλλες τροφές μπορεί ενδεχομένως να κάμψουν τη φλεγμονή. Προσθέστε τις σήμερα στο πιάτο.

 
Λιπαρά ψάρια Ω3

 
Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που έχει φανεί πως βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής.

Ωστόσο, για να λάβετε τα οφέλη θα πρέπει να τρώτε ψάρι αρκετές φορές την εβδομάδα, και θα πρέπει να είναι μαγειρεμένο με υγιεινό τρόπο.

Σε έρευνα του 2009, από το University of Hawaii, άντρες που κατανάλωσαν ψητό ή βραστό ψάρι μείωσαν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 23% σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερο.

Αν δεν σας αρέσει το ψάρι, σκεφτείτε τα συμπληρώματα ιχθυελαίων. Μπορούν να περιορίσουν τη φλεγμονή, αν και έρευνα του 2013 ανακάλυψε ότι αν διατροφή είναι τόσο υψηλή σε ωμέγα- 6 λιπαρά οξέα τα συμπληρώματα μπορεί ενδεχομένως να φέρουν φλεγμονή.

 
Δημητριακά ολικής άλεσης
 

Η κατανάλωση των περισσότερων σπόρων σε μορφή ολικής άλεσης μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τη φλεγμονή. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουν περισσότερες ίνες, που έχει φανεί πως μειώνουν τα επίπεδα της c-αντιδρώσας πρωτεΐνης, που αποτελεί δείκτη φλεγμονής στο αίμα και συνήθως έχουν λιγότερα προστιθέμενα σάκχαρα.


Ωστόσο, έκθεση του Harvard, το 2013, ανακάλυψε ότι δεν είναι όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης πολύ πιο υγιεινά από τα κατεργασμένα. Για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τα οφέλη, εστιάστε σε τροφές που έχουν την ολική άλεση ως πρώτο συστατικό και καθόλου προστιθέμενα σάκχαρα.

 
Σκούρα φυλλώδη λαχανικά

 

Έρευνες έχουν υποδείξει ότι η βιταμίνη E μπορεί ενδεχομένως να παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από τις κυτοκίνες- μόρια που προάγουν τη φλεγμονή- και μια από τις καλύτερες πηγές της είναι τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Τα πράσινα φυλλώδη και τα σταυρανθή επίσης έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμινών και μετάλλων σε σχέση με τα λαχανικά που έχουν φύλλα πιο ανοιχτόχρωμου χρώματος.

 
Ξηροί καρποί

 

Άλλη πηγή υγιεινών λιπαρών κατά της φλεγμονής είναι οι ξηροί καρποί-ιδιαίτερα τα αμύγδαλα που είναι πλούσια σε ίνες, ασβέστιο και βιταμίνη E, όπως και τα καρύδια που περιέχουν αλφα-λινολεικό οξύ. Όλοι οι ξηροί καρποί περιέχουν αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και να επιδιορθώσει τη βλάβη που προκαλείται από αυτή. Οι ξηροί καρποί αποτελούν μεγάλο μέρος της μεσογειακής διατροφής που έχει φανεί πως μειώνει τη φλεγμονή σε 6 εβδομάδες.

 
Σόγια
 

Αρκετές έρευνες έδειξαν ότι οι ισοφλαβόνες που περιέχονται στη σόγια μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων CRP και φλεγμονής στις γυναίκες και έρευνα του 2007 σε ζώα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Inflammation ανακάλυψε ότι οι ισοφλαβόνες επίσης βοήθησαν στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της φλεγμονής στην υγεία των οστών και της καρδιάς των ποντικών.

Να αποφεύγετε σόγια που είναι πολύ επεξεργασμένη όταν είναι εφικτό, που μπορεί ενδεχομένως να μην περιέχει τα ίδια οφέλη και συνήθως συνδυάζεται με πρόσθετα και συντηρητικά. Αντ΄ αυτής προσπαθήστε να λαμβάνετε περισσότερο γάλα σόγιας και τόφου στην τακτική διατροφή σας.

 
Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

 

Τα γαλακτοκομικά ορισμένες φορές θεωρούνται τροφές που προκαλούν φλεγμονώδεις νόσους, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, επειδή ορισμένοι άνθρωποι έχουν αλλεργίες ή δυσανεξία στην καζεΐνη, την πρωτεΐνη που περιέχεται σε αυτά.


Ωστόσο, για ανθρώπους που την ανέχονται, το γάλα χαμηλών και καθόλου λιπαρών είναι σημαντική πηγή θρεπτικών ουσιών. Το γιαούρτι περιέχει επίσης προβιοτικά, που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στο έντερο.

Η Karen H. Costenbader, του Harvard Medical School, δήλωσε ότι τροφές με ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως το γιαούρτι, είναι καλές για όλους. Εκτός από τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους είναι σημαντικό να λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D για την ισχύ των οστών και πιθανώς τη μείωση του κινδύνου για καρκίνο και άλλους κινδύνους υγείας.

 
Πιπεριές
 

Η Dr. Costenbader δήλωσε ότι τα πολύχρωμα λαχανικά είναι μέρος, γενικά, μιας πιο υγιεινής διατροφής.


Οι χρωματιστές πιπεριές, οι ντομάτες και τα φυλλώδη λαχανικά έχουν υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών βιταμινών και χαμηλότερα επίπεδα αμύλου σε σχέση με τις πατάτες.
Οι καυτερές πιπεριές είναι πλούσιες σε καψαϊκίνη, ουσία που χρησιμοποιείται σε κρέμες που μειώνουν τον πόνο και τη φλεγμονή.

Οι πιπεριές, ωστόσο, είναι αμφιλεγόμενα λαχανικά-ορισμένοι γιατροί πιστεύουν ότι μπορούν να επιδεινώσουν τη νόσο. Αυτό που βοηθά κάποιον μπορεί να είναι βλαβερό για άλλον, δήλωσε η ειδικός. Πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή και τα συμπτώματα και να ακολουθούμε αυτό που έχει αποτέλεσμα σε εμάς.

 
Ντομάτες

 

Οι ντομάτες μπορεί ενδεχομένως να βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής σε ορισμένους ανθρώπους. Η συμβουλή της Dr. Zashin σχετικά με το τι έχει αποτέλεσμα στον καθένα εφαρμόζεται και εδώ.

Οι ζουμερές κόκκινες ντομάτες, ιδιαίτερα, είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, που έχει φανεί πως μειώνει τη φλεγμονή στους πνεύμονες και στον οργανισμό.

Οι μαγειρεμένες ντομάτες περιέχουν ακόμα πιο πολύ λυκοπένιο σε σχέση με τις ωμές, επομένως και η ντομάτα έχει αποτέλεσμα. ‘Ερευνα του 2012 από το Ιράν ανακάλυψε ότι ο χυμός ντομάτας είναι επίσης ωφέλιμος.

 
Παντζάρι
 

Το παντζάρι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχει φανεί πως μειώνει τη φλεγμονή, ενώ προστατεύει και από τον καρκίνο και την καρδιοπάθεια χάρη στις ίνες, τη βιταμίνη C και της βεταλαΪνες.

 
Τζίντζερ και κουρκουμάς
 

Τα συγκεκριμένα μπαχαρικά, έχει φανεί σε έρευνες πως έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ενώ οι ενδείξεις σε σχέση με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα δεν είναι πολύ δυνατές, αποτελούν μέρος υγιεινής διατροφής, δήλωσε η Dr. Costenbader.

Ο κουρκουμάς, η ουσία που δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα δρα βοηθώντας να κλείσει η πρωτεΐνη NF-kappa B, που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό και προκαλεί τη διαδικασία της φλεγμονής, δήλωσαν ερευνητές. Το τζίντζερ έχει φανεί όπως μειώνει τη φλεγμονή στα έντερα όταν λαμβάνεται σε μορφή συμπληρώματος.

 
Σκόρδο και κρεμμύδια

 

Υπάρχουν λόγοι που τα συγκεκριμένα λαχανικά είναι γνωστά για τις ικανότητες ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Σε δοκιμές στο εργαστήριο και σε ζώα το σκόρδο φάνηκε να δρα παρόμοια με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα κλείνοντας τις οδούς που οδηγούν σε φλεγμονή.

Τα κρεμμύδια περιέχουν παρόμοιες αντιφλεγμονώδεις χημικές ουσίες.

 
Ελαιόλαδο
 

Ότι ταιριάζει με την υγιεινή διατροφή για την καρδιά πιθανόν είναι καλό και για τις φλεγμονές. Σε αυτά περιλαμβάνεται το ελαιόλαδο, δήλωσε ο Dr. Zashin.

Έρευνα του 2010 από την Ισπανία, ανακάλυψε ότι τα πολλά οφέλη της μεσογειακής διατροφής μπορεί ενδεχομένως να οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση ελαιόλαδου, ιδιαίτερα του έξτρα παρθένου.

 
Μούρα
 

Όλα τα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής επειδή είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες και υψηλά σε αντιοξειδωτικά. Ωστόσο τα μούρα ιδιαίτερα έχει φανεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες- πιθανόν λόγω των ανθοκυανινών.

 Ανάμεσα στα τρόφιμα και τα μπαχαρικά που μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη μείωση της επικίνδυνης για την υγεία φλεγμονής, βρίσκονται και δύο βότανα που πολλοί ίσως να μην περίμεναν.

Οι διαιτολόγοι εξηγούν ότι το τζίνσενγκ και το δενδρολίβανο βοηθούν τον οργανισμό να παραμείνει υγιής και φαίνεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

 

Τζίνσενγκ

 
Το τζίνσενγκ είναι μια ρίζα με μεγάλη ιστορία.

Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα. 

Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν πανάκεια για κάθε ασθένεια, εξού και η ελληνική ονομασία «πάναξ». Οι Κινέζοι, που το καλλιεργούν εδώ και χιλιάδες χρόνια, το αποκαλούν «jin-chen» («σαν άνθρωπος»), επειδή η ρίζα του έχει τη μορφή ανθρώπινου σώματος. Τις τελευταίες δεκαετίες το τζίνσενγκ έχει κάνει την είσοδό του στη Δύση λόγω και των επιδράσεών του στην υγεία. Υπάρχουν δύο είδη τζίνσενγκ το ασιατικό και το αμερικανικό, τα οποία διαφέρουν όσον αφορά στις επιδράσεις τους και την ποσότητα των ενεργών ενώσεων που περιέχουν.

 Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το τζίνσενγκ έχει σχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία, που οφείλονται κυρίως στις ενεργές ενώσεις τζινσενοσίδες, οι επιδράσεις των οποίων περιλαμβάνουν σημάδια μείωσης της φλεγμονής στο σώμα.

 
Σε μια ανάλυση εννέα μελετών που εξέτασε 420 συμμετέχοντες με αυξημένα επίπεδα του φλεγμονώδους δείκτη CRP στο αίμα, εκείνοι που λάμβαναν 300–4.000 mg τζίνσενγκ ημερησίως είδαν σημαντική μείωση στα επίπεδα CRP. Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του τζίνσενγκ προέρχονται από την ικανότητά του να καταστέλει τον μηχανισμό ενεργοποίησης της φλεγμονής σε επίπεδο γονιδίων στον οργανισμό.

 Παρομοίως, άλλη ανάλυση επτά μελετών με 409 ανθρώπους, βρήκε ότι η λήψη 1.000–3.000 mg τζίνσενγκ ημερησίως για διάστημα 3–32 εβδομάδων μείωσε σημαντικά τους φλεγμονώδεις δείκτες, όπως οι IL-6 και TNF-α.

 

Δενδρολίβανο

 
Το δενδρολίβανο είναι ένα εύγευστο, αρωματικό βότανο που εντοπίζεται στην περιοχή της Μεσογείου και έρευνες υποδεικνύουν ότι μπορεί να βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Η θεωρία αυτή αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, ειδικά το ροσμαρινικό οξύ και το καρνοσικό οξύ.
 

Μια μελέτη 16 εβδομάδων σε 62 πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός τσαγιού με υψηλή περιεκτικότητα σε ροσμαρινικό οξύ ημερησίως μείωσε σημαντικά τον πόνο και την σκληρότητα των αρθώσεων, ενώ αύξησε και την κινητικότητα στα γόνατα, συγκριτικά με την λήψη εικονικού φαρμάκου.

 Αντίστοιχα, σε μελέτες σωλήνα και ζωικές μελέτες, το ροσμαρινικό οξύ μείωσε τους δείκτες της φλεγμονής σε πολλές φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα, η οστεοαρθρίτδα, το άσθμα, η ασθένεια των ούλων, κ.α.

 

Πηγή: iatronet.gr

Άλλα βότανα αντιφλεγμονώδη στην παρακάτω σελίδα συγκεντρωτικά:

https://psycheherbs.gr/?p=339